dinsdag 25 maart 2014

De bloempjes van mamHet is deze maand alweer 4 jaar geleden.
Mijn moeder was met buikklachten opgenomen in het ziekenhuis en na wat onderzoeken kregen wij het verschrikkelijke nieuws te horen... mijn lieve, zorgzame, onbaatzuchtige, vrolijke moeder had die vreselijke ziekte waarvan je alleen bij het uitspreken al een nare smaak in je mond krijgt. Dit bericht gaat niet over haar ziekte, want daarover heb ik hier (klik) alles al geschreven. Dit bericht gaat over haar bloempjes.

Het oordeel dat over haar geveld was, liet haar achter in een soort shock toestand. Ongeloof, frustratie, angst, maar tegelijkertijd ook de nuchterheid die haar eigen was. "Nou dat is dan dat... we gaan allemaal ergens aan dood."
De eerste dagen had ze helemaal nergens zin in en dat was iets dat helemaal niet paste bij mijn moeder. Altijd waren haar handen in de weer. Ze haakte kussenhoesjes, breide shawls (ik heb er nog vele liggen) en borduurde tussendoor ook nog de mooiste dingen. Daarnaast maakte ze nog kaarten voor haar clubje.
Maar nu lagen haar handen stil. Omdat mijn moeder altijd alles voor mij deed, bedacht ik dat ik haar zou kunnen vragen of ze niet wat bloempjes voor me zou willen haken. Kleine bloempjes die ik zou kunnen gebruiken om op kaarten te plakken. Natuurlijk zei ze ja! Ze heeft 9 bloempjes gehaakt met ecru katoen.

Een half jaar later was het zover en lagen haar handen voorgoed stil. De gehaakte bloempjes werden ineens één van mijn dierbaarste bezittingen en om ze niet kwijt te raken borg ik ze goed op in een doos hier op de plank. Op kaarten plakken deed ik ze natuurlijk niet... deze bloempjes zal ik altijd bewaren.


Nu zijn de bloempjes weer tevoorschijn gekomen. Eindelijk heb ik er een hele mooie bestemming voor gevonden. De bloempjes krijgen een plekje op de nieuwe quilt die ik begonnen ben. Het wordt een quilt helemaal voor mezelf waar niet alleen haar bloempjes een plekje krijgen...


... maar ook het stukje stof dat ik nog heb van een jurk van haar en wat kant uit haar naaidoos. Daarnaast ga ik nog eens kijken of ik wat overhemdjes van de jongens kan gebruiken die ze vroeger gedragen hebben. Geen idee of daar de goede kleuren tussen zitten, maar ik zal eens kijken... lijkt me echt passen in zo'n quilt met dierbare spulletjes.


31 opmerkingen:

yvonne zei

Dat gaat een hele mooie herinneringen quilt worden .
maak het met liefde liefs yvonne

Phyllis zei

Mooie bloemetjes en een mooi verhaal. Dat gaat een hele dierbare quilt worden, de perfecte bestemming voor de bloemetjes.

Greet zei

Wat een mooi en ontroerend verhaal. Dit wordt een quilt om te koesteren.

Heleni van Til zei

Het zijn weer de kleine dingen die het doen Jolanda, dat zie je maar weer.
Het zijn ook schitterende bloemetjes en zeer de moeite waard er iets moois mee te gaan doen.
Je gedachten zullen nog wel eens teruggaan.....

Sis Voorn zei

Prachtig idee !
Dat word een zeer speciale quilt....
en ik ga nu maar eens op zoek naar een zakdoekje...

Marjolein zei

Wat een mooie bloemen en fijn dat je die nog hebt! Het wordt vast een mooie quilt.

Groetjes Marjolein

Joke Ulinski zei

<3 <3 <3

quilting Jeannet zei

Dat voelt heel goed Jolanda, weet ik uit ervaring, koester straks je quilt, de mijne hangt weer in de keuken, en ik kijk er elke dag naar met veel genoegen.

sylvia zei

ik kom zomaar hier op je blog terecht......en ben onder de indruk! Heel veel succes en fijne gedachten bij het maken van je quilt.
groetjes, Sylvia

Marguerite zei

Wat een prachtige bloempjes.
Samen met je mooie stofjes wordt het vast en zeker een mooie quilt.
Groetjes Marguerite

Pauline zei

Heel ontroerend...het zal altijd moeilijk blijven maar met de quilt krijgt het wel een mooi plekje..

conny's quilts zei

Mooi om zo een herinneringsquilt te gaan maken. Wat zal die je dierbaar worden.

Judith zei

Wat fijn dat ze je dit heeft achter gelaten! Heel bijzonder

NADINE zei

This will be a treasured memory quilt, and with such a special meaning.I'm sure you're beloved mother is smiling at you, from Heaven...
Enjoy every stitch, my friend !
In thoughts with you,
XOXOXOXO
Nadine

Carin zei

Nou Jolanda ... dit zal een geweldige quilt worden met herinneringen. Die bloempjes zijn echt superleuk !!

Irena zei

veel liefs irena

Berna zei

Een mooie bestemming voor je bloemetjes! Dat wordt een dierbare quilt.

Tania zei

Ik ben echt ontroerd.
Wat een prachtig verhaal, prachtig omdat je zo een mooie herinnering hebt aan haar.

Floor zei

Heel mooi die bloempjes van je moeder. Wat een mooi aandenken is dat. Ze heeft ze vast met veel liefde voor je gemaakt.
Fijn dat ze nu een hele mooie bestemming krijgen, een herinneringsquilt.
Er zal best een traantje vallen onder het maken van deze quilt.

Ineke Hulzebos zei

Wat mooi en dierbare quilt gaat het worden.

Liefs, Ineke

Saskia Smit zei

Wat mooi.

Monica zei

Wat een super goed idee, dat zal straks een heel dierbare quilt worden

Quilting Moesje zei

Erg lief en dierbaar ..
succes hoor :0)))

♡ Simone

martine zei

Mooie herinnering gaat dit worden.

Guusje, zei

Wat gaat de tijd toch snel he. Bij mij is het ook al 5 jaar terug. Ik lees al dat jouw mam net als mijn mam nooit stil zat. Ze heeft voor mij een prachtig tafelkleed gehaakt wat ik ook koester. Ik vind het een geweldig idee ca. Je om de bloemen op jouw eigen quilt te naaien. Zo wordt het een hele speciale quilt.

Ageeth Dorsman zei

Wat een ontroerende blogpost, Jolanda.
Heel herkenbaar, want mijn vader had
die vreselijke ziekte ook, ook 4 jaar geleden, en was maar 7 weken ziek...
Een prachtig idee om die dierbare bloemetjes op deze manier te verwerken, samen met andere lapjes-met-een-herinnering. Ik weet zeker, dat je er iets heel moois van gaat maken en dat wordt vast een heel WARME quilt.
Lieve groetjes van Ageeth

wilma oud zei

Jolanda, is het alweer 4 jaar geleden. Wat gaat de tijd snel. Wat een prachtig idee en wat een mooie bloempjes. Ja, het maken zal je verdrietige en blije momenten geven en deze quilt zal prachtig worden met veel herinneringen. Groetjes Wilma

TL zei

Wat een mooi idee!

Phebe and Jane zei

Ik kan me voorstellen dat deze haakwerkjes je heel dierbaar zijn. Wat een leuk idee om ze zo te verwerken.
Groetjes,
Marian

Yvonne Rijk zei

Hoi Jolanda,

ik was je een beetje kwijt geraakt op het blog. Je bent de quilt weg in geslagen en ik vind ze prachtig maar in de tijd dat je moeder overleden is volgde ik je en schreef ik regelmatig een berichtje naar je. Van lieverlee verwaterde het. Ik zie nu ineens in mijn blogrol de foto van je moeder voorbij komen en ik klik je berichtje aan. Wat een mooi idee om de gehaakte bloemen van je moeder op deze manier te gebruiken met een stofje van je moeders jurk. Dat is een speciale herinnering. Zelf ben ik momenteel een knutselkamer voor mezelf aan het maken en zodoende ook grote opruiming aan het houden. De zelfgebreide truitjes voor mijn zoontjes kan ik niet weggooien en zijn deze week uit gewassen en weer in de kast beland. Mijn eigen babylakentjes idem dito. Emotionele waarde. Je bent er gewoon aan gehecht. Zelf ben ik mijn moeder eind december verloren en het was de heftigste gebeurtenis tot nu toe in mijn leven. Maar ze was bijna 85, ze vond dat ze een mooi leven had gehad. Daar troost ik me mee. Heb afgelopen jaar zo veel met haar meegemaakt wat betreft haar gezondheid. Voor haar ben ik blij dat het voor bij is. Maar het blijft een gemis. Dat gaat vast nooit helemaal over. Jolanda, je quilts zijn prachtig. Heerlijk om een hobby te hebben waar je zo veel plezier in hebt. Ik geniet er ook zo van en heb er vele leuke nieuwe vriendinnen door gekregen.
Hartelijke groet van Yvonne Rijk.

Evelyne zei

Wat een mooie bestemming voor de zo dierbare bloemetjes.
Dat wordt vast een mooie herinnerings quilt!

lieve groetjes, Evelyne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...