donderdag 10 november 2011

wassen of niet wassen??

Sjonge jonge, wat boffen we tot nu toe met het weer hé? Het wordt natuurlijk wel wat kouder, maar dat is ook niet zo gek aangezien het al november is. Maar vandaag schijnt hier opnieuw heerlijk het zonnetje!

Oh, what we've been lucky with the weather right? It is of course a bit colder, but it is not surprising since it is already November. But today the sun shines again wonderful!

IMG_0512

En dan zijn die herfstkleuren helemáál zo mooi hé? Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik deze foto’s anderhalve week terug denk ik maakte en inmiddels verdwijnen er steeds meer blaadjes. Op sommige plekken is het toch echt ‘zie de maan schijnt door de bomen’ hoor.

And those are all so beautiful fall colors don’t you think? Well I must admit that I took these pictures ten days and now the leaves are disappearing more and more.

IMG_0510

Maar ook dát is mooi! ‘s Avonds lopen DH en ik vaak een stuk en inmiddels doen we dat dus in het donker. Gisteravond zagen we tussen de takken van de bomen door de maan mooi rond aan de hemel staan. Mijn fototoestel lag thuis dus een plaatje van internet geplukt, maar zo zag het er ongeveer uit:

But that's nice too! Yesterday evening DH and I made a long walk as we usually do after dinner and we walk in the dark now. Last night we saw among the branches of the trees a beautiful round moon in the sky. My camera was at home so picked a picture from the Internet, but this is what it looked like:

Lekker fris na de wandeling kwamen we thuis en ik heb me gelijk weer op m’n quiltwerk gestort. Blok 8 van de Mystery Quilt is inmiddels af, gequilt en wel:

Nice and refreshed after the hike we came home and I went right back to my quilting. Block 8 of the Mystery Quilt is finished already, and quilted too:

IMG_0516

Het was best wel een klus al die priegelige huisjes met nog priegeliger schoorsteentjes erop, maar ik vond het toch wel een heel leuk blok om te doen. Inmiddels ben ik druk met blok 9… jaja, de vaart zit erin. Zoals ik in mijn vorige bericht al zei, mag ik van mezelf niet eerder aan een nieuw project beginnen of de MQ moet af zijn. Dat blijkt dus een hele goede stok achter de deur hihihi. Toch weet ik niet helemaal zeker of ik het ga volhouden hoor. Inmiddels heb ik bedacht dat ik ‘the Farmer’s Wife’ waarschijnlijk in het oud-roze/wit/créme ga maken met wat ‘stoffig’ rood erbij.

It was quite a task all the tiny houses with those tiny chimneys on it, but I still found it a very nice block to make. Now I'm busy with block 9 ... yes, I am going fast. As I said in my previous post, I don’t let myself start on a new project before MQ is finished. This appears to be a very good idea to make myself work harder LOL.

Misschien hebben jullie gezien dat ik de give-away bij Marion gewonnen had. Marion is bezig grote opruiming te houden in haar kasten waarmee ze elke dag een streepje kan verdienen dus nu mocht ik als gelukkige winnaar zeggen wat ik graag zou willen hebben. Ik koos voor lapjes in rood/roze/wit/créme en Marion heeft me aan aantal prachtige stukjes stof gestuurd…

You may have seen I won a give-away Marion. She asked me what color fabrics I would like and I chose pieces in red / pink / white / cream because I’m thinking of making the Farmer’s Wife in these colors. Marion sent me some beautiful pieces of fabric...

IMG_0517

Zijn dat nou geen mooie kleurtjes?? Tja en nou liggen die lapjes de hele tijd zó naar me te knipogen!! Phoe… ik weet dus zo net nog niet of ik me kan beheersen. ;-)

Are they're not beautiful colors? Yeah and now those patches lie there and wink at me all the time! Phoe... so I'm not so sure if I can manage nót to get started with the FW. ;-)

Volgens mij had ik jullie nog niet eens verteld dat ik gestart ben met een quiltcursus hé? Elke woensdagochtend van 9.00 tot 10.30 uur ben ik te vinden bij Hanneke van quiltatelier Vlijtig Liesje waar ik met nog 9 andere dames druk in de weer ben met m’n lapjes. Echt zó gezellig!!! Je neemt gewoon je eigen werk mee en wanneer je iets te vragen hebt, kun je dat daar doen. Zo ben ik van plan om me daar eens te gaan wagen aan het quilten in een ring, want dat heb ik natuurlijk nog nooit gedaan.

I think I had not even told you that I've started with a quilting course huh? Every Wednesday from 9:00 to 10:30 I can be found at Hanneke from quiltatelier Vlijtig Liesje. Together with 9 other ladies we are busy with our fabrics… só nice! We just work on our own quilts and when someone has a question there is Hanneke to help.

clipart_wassen_animaatjes-184

Nou heb ik trouwens nog een vraag aan jullie. Tijdens de quiltcursus werd er gesproken over het van tevoren wassen van je lapjes en je tussenvulling en de dames waren het er over eens dat dat toch wel de beste manier was. Hanneke vertelde al dat er ook mensen zijn die dit niet doen en dat daardoor de quilt een wat ‘doorleefder’ uiterlijk krijgt na het wassen. Zelf heb ik de stofjes en tussenvulling van mijn eerste quilt niet gewassen, maar bangepoeperd als ik ben… ik heb die quilt ook nog steeds niet in de wasmachine durven stoppen hahaha. Dus ik weet nog steeds niet wat het effect zal zijn.

Well, I also have a question for you. During the course there was a discussion about washing your fabric and batting before starting to work with it and the ladies were in agreement that it surely was the best way. Hannah said that there are some who do not wash first and that therefore the quilt has an 'older’ appearance after washing when finished. I did not wash the fabrics and batting from my first quilt before I started with it, but because I am too scared putting it in the washing machine I still don’t know what the effect may be after washing hahaha.

Nu is mijn vraag dus hoe jullie het aanpakken… wél eerst wassen of niet?? Eigenlijk heb ik het idee dat het merendeel van jullie ook niet eerst de boel gaat wassen, maar ik weet het niet zeker en zou graag willen horen hoe het bevalt om niet van tevoren te wassen.

Now my question is... do you first wash or not? Actually I feel that most of you do not wash before starting patching, but I'm not sure and would like to hear it.

Geniet maar lekker van de mooie dag vandaag, want voor je het weet…

Enjoy this lovely day because before you know it…

sneeuw2 nov 2010

40 opmerkingen:

Heleni zei

Je quilt wordt erg leuk. Wat een prachtige kleuren heb je gebruikt.
Even over het wassen. Doordat ik al heel lang quilt, heb ik van alles geprobeerd.
Lapjes gewassen, met bloemenspuit bijna nat gemaakt en drooggestreken, níet gewassen... Ik doe van dat alles niets meer. Ik was het quilt als het klaar is op wolwasprogramma met wolwasmiddel op 30 graden, dan in de droger. Vochtig haal ik hem eruit en leg hem op bed om verder te drogen.
Daar wordt ´t zo mooi vol en lobbig van.
Dit bevalt mij het beste.
Succes.

groet Heleni

Inka en André. zei

Hoi Meis,wat een heerlijke post,....gefeliciteerd met je give away,inderdaad prachtige kleurtjes de stofjes en ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken,je quilt wordt prachtig en doordat ik gisteravond het rolgordijntje in onze slaapkamer dicht deed viel me oog ook op de maan,wat was hij mooi,he,je hebt er een schitterende foto van gemaakt,...xxx

sylvia zei

ik was mijn lapjes nooit, strijk ze met een hete bout, vochtig gemaakt en zodoende krimpen ze al!
als de quilt klaar is gaat ie wel in de was, net zoals bij Heleni!
succes

Ageeth Dorsman zei

Wat wordt je mystery-quilt prachtig!
Even over het wassen: ik ben heel erg
voor om van tevoren te wassen en
strijken, omdat ik te veel quilts heb
gezien, die waren doorgelopen of last
hadden van ongelijke krimp, en boven-
dien ben ik een leerling van Ted Storm
en die denkt er ook zo over, met jaar
jarenlange ervaring. Maar ik ken ook
genoeg quilters, die het niet doen,
en nooit problemen hebben, maar ik
ben van de voorzichtige....
Groetjes van Ageeth

Wieke van Keulen zei

Wat een gezellige blog. Leuke quilt ben je weer aan het maken. Ik was mijn stoffen nooit. Veel te veel werk. Voor ik mijn lapjes snij, stoom ik ze met mijn strijkijzer. Wanneer je quilt af is, is het wel het mooist om hem in z'n geheel op een wolwasprogramma te wassen. Je quilt ziet er dan veel mooier uit. Maar, in de droger zou ik niet durven. Ik droog hem over de reling van de zolder. Ben benieuwd of je je gewoontes wijzigt door alle adviezen.

Anita - Vlijtige Handjes zei

Wat een mooi blok heb je gemaakt. Eerst wast eik alles van te voren maar hoor ook steeds meer menwsen die dat niet don. Ik ga de methode van Sylvia en Heleni is proberen.
Groetjes Anita

Supergoof zei

Ik was de lapjes nooit van tevoren, en ik strijk ze ook niet.
Als de quilt klaar is gaat hij in de wasmachine en daarna in de droger, en daar komt-tie pas uit als hij helemaal droog is,...
:o)
Ik ben eigewijs,...
;o)

Maggi Co zei

Nice block and fabrics!

Happy day :-)

Berna zei

Je quilt wordt erg leuk.
Over het wassen van lapjes verschillen de meningen nogal. Vroeger deed ik dat altijd. Tegenwoordig niet meer. Je kunt het altijd zien en dat vind ik zonde. Bij fellere kleuren gebruik ik wel colorcatchdoekjes (nu in de aanbieding bij Blokker!)
En dan het antwoord op je vraag op mijn blog:
@ Jolanda: Wat een trip is, weet ik ook pas sinds kort. Ik zal het proberen uit te leggen. De Dear Jane begint met het middenblokje, daar omheen komen blokjes in een andere kleur, vervolgens weer een rand in een volgende kleur. Deze "randen" heten een trip. Is het zo duidelijk?
Succes!

Dear Jo zei

Mooi weer???????? Het is hier al dagen mistroostig mistig! Grauw, kil en maar 5 graden vandaag. Bofferds zijn diegenen die in een ander deel van Nederland wonen :))))

Wassen? Ik doe het niet. Maar ik heb ook een afkeer van quilts in de machine doen. Sylvia Kaptein van Sylka Mode raadde me aan om de quilts een poosje in de mist te hangen en daar worden ze wel weer lekker fris van. Bovendien heb ik altijd begrepen dat lapjes veel eerder vies worden als ze eens gewassen zijn. Dan is de beschermlaag weg en die is een beetje vuilafstotend. Maar of dit allemaal waar is?
Ik vind die MQ een plaatje. Wat een schattige blokjes zijn het en inderdaad, het ziet er heel priegelig uit, maar dat is eigenlijk ook wel weer heel leuk om naar te kijken (misschien iets minder om te maken).
Ik heb je een mailtje gestuurd, want jouw e-mail adres kon ik wel vinden :)

Jane in Wales zei

Weer zo'n prachtig blok! En leuke lapjes - ja, ik kan me voorstellen dat je daar bijna niet mee kunt wachten!
Ik was nooit iets van tevoren, en strijk ook niets. Helemaal in het begin wel, maar later kreeg ik vaak kleine stukjes toegestuurd en dat was allemaal te veel moeite.
Wel was ik mijn quilts bijna koud - op handwas-programma dus, en stop er een paar 'Colour-catcher' doekjes bij in als er fel rood of blauw in zit. Tot nu toe nog geen enkele problemen gehad. Ik heb geen droger, dus hang ze gwoon aan de lijn, of over een rek.
groetjes
Jane

conny's quilts zei

Als je goede quiltstof koopt hoef je echt niet te wassen van te voren, de stof heeft vaak een wat steviger structuur als het ongewassen is en kun je het mooier/makkelijker verwerken (vind ik). Bovendien bespaar je jezelf een hoop onnodig werk. Als de quilt klaar is (eventueel) wassen (met wat colorcatcher doekjes er voor de zekerheid bij) en in de droger.
Verder ben ik jaloers op de zon bij jullie, hier in het noorden is het al dagen grauw, beetje heiig en donker...niks aan.....

marijke's crea zei

Leuk blok geworden! Ook ik was niets meer vantevoren. Heb ook wel eens Hobbs 80/20 gespoeld (nooit wassen) maar dat was zeer zeker geen succes....
Mijn quilt gaat met colourcatchdoekjes en evt met een wit gastendoekje op een gewoon programma 30 graden dus niet eentje waar de quilt stilstaat in het water want.... daardoor kan het komen dat kleuren door gaan lopen.
groetjes Marijke

Judith zei

Wat heb je een super gezellige blog gemaakt, mooie foto's gezellig babbeltje en goede vraag. Ik was ook nooit, en zei laatst je end tegen mij wassen???? Gewoon naar de stomerij!! Maar een wol programma, koud met colour catcher lijkt mij prima. Tja en welk advies ga je volgen???

Marisa zei

I love your block and of course all those nice houses!!!
A good idea your auto forbidden start another thing before finishing MQ, so it will be finished before Christmas!!! hahahaha
And yes, I wash my fabrics before working with them, but never the batting.
Hugsssssss

Phebe and Jane zei

Leuk onderwerp: wassen of niet. Ik was de lapjes niet en de tussenvulling ook niet. Toen ik vulling kocht voor mijn eerste quilt vroeg ik in de winkel van Petra Prins of ik de tussenvulling eerst moest wassen. Ze keken me aan alsof ze water zagen branden. Tussenvulling wassen, niemand doet dat.
Ik moet zeggen dat ik de quilts gewoon in de wasmachine was en daarna in de droger doe. Tot nu toe geen probleem.
Groetjes,
Marian

Guusje, zei

Wat heb je een geweldig mooi blok gemaakt en je bent al heel ver. Knap hoor en wat leuk dat je die lapjes hebt gewonnen ze zijn prachtig van kleur. Laat ik nu net belsoten hebben om mijn SBS van rood/roze wit creme te gaan maken omdat bij de stof die ik hier heb liggen de rozen helemaal wegvallen in de blokken en dat vind ik zonde. Die ga ik dus voor iets anders gebruiken, wat dat weet ik nog niet. En wat leuk ook dat je op een quiltcursus zit, en dan ook nog aan een eigen project mag werken dat is helemaal geweldig. Vandaag heb ik de eerste lapjes gekocht en wil om te kijken hoe het wordt alvast een blokje gaan maken.

Guusje, zei

O ja het wassen, ik was de lapjes niet van te voren maar stop nadat ik de quilt klaar heb hem in de wasmachine met veel color catchers en ik heb nog steeds geen doorlopende stoffen gehad dus het kan heel erg goed is mijn mening, beginnen zonder wassen van te voren.

ineke zei

Hoi wat een gezellige babbel.Ik was mijn lapjes niet, maar strijk ze wel met stoombout. Tussenvulling was ik ook niet, krijgt een wat antiekere look.Ik doe er wel atijd een colour catcher doekje in. Droger heb ik niet gooi hem altijd over aantal waslijnen heen en regelmatig draaien. Succes ermee groetjes ineke

Cards by Jol zei

je hebt weer een mooi stukje af, ik heb er bewondering voor, prachtig.
mooie lapjes heb je gewonnen en ja laten we nog maar even genieten van dit heerlijke weer en de mooie herfstkleuren.

groetjes jolande

Debbie zei

Hey Jolanda,

Wat is je blok weer mooi geworden!! Enne inderdaad ontzettend mooi weer de laatste tijd, al was het vandaag bij ons de hele dag mistig. Wat leuk dat je een give away hebt gewonnen en dan nog van die mooie lapjes!!! Over het wassen: het is goed dat jij die vraag gesteld hebt, want dat was ook een vraag voor mij. Ik hoor iedereen erover, maar doe het zelf (nog) niet. Ik lees hier en daar over op 30 graden wassen en een colour catcher doekje dus dat ga ik maar eens proberen. Op voorhand wassen dus eerst nog maar niet. Ben benieuwd waar je uiteindelijk voor kiest! :-)

Groetjes, Debbie

Ann zei

Hello Yolanda, what lovely pictures from your walk. Your Mystery Quilt looks beautiful...I have never washed fabrics before using them and never had a problem with any colours running. I tend to wash the quilt in a warm wool wash before I quilt it, then I put the quilt in the dryer. Enjoy your quilting classes! Ann x

Evelyne zei

Hi Jolanda, wat is je blok mooi geworden. Dat het een gepriegel is geweest dat geloof ik, maar het resultaat mag er zijn.
Lieve groetjes, Evelyne

betty prins zei

Oei wat ben ik super blij dat ik dit alles lees, over het we/ niet wassen.
Mijn quilts zijn nog niet gewassen, ik geloof ook dat ongewassen stofjes minder snel vuil opnemen, mar zeker weet ik het niet. Ik ben vooral bang voor het doorlopen van de kleuren...
Mooi blog heb je, erg leuk om je verhalen te lezen.

handmade zei

Wat een prachtige quilt ik ben verliefd op je leuke kleine huisjes echt super schattig. mbt wassen... of ik was alle lapjes van tevoren van de quilt of ik was niks.... en over het algemeen is het resultaat dan prachtig ... alles van te voren wassen is zekerder... maar ook wat netter... naderhand pas alles wassen krijg je inderdaad een wat oudere look, omdat de een ent iets meer krimpt dan de ander.... en verder geniet nog heerlijk van het mooie weer hopelijk hebben we een mooi weekend !!

Carolina zei

I love your block, the fabrics are perfect! and I really like these houses ...

I also wash my fabrics before using them ...

Hugs, Carol.

Coco zei

Zoveel reacties op 'wel wassen, niet wassen'.Ik hoop dat de mijne er nog bij kan.
Ik was alleen de rode stofjes. Ik spaar zo'n 5 - 10 lapjes bij elkaar en was ze op de hand en elke keer heb ik rood gekleurd water.
De vulling heb ik nog nooit gewassen.
Enjoy your week-end!

Roos zei

Je MQ wordt prachtig, maar wat een gepriegel zeg ;o. Ik was mijn lapjes bijna altijd of ik maak ze nat en strijk ze droog.En als hij of zij in de wasmachine gaat doe ik er altijd nog een colorcatcherdoekje bij.
Groetjes roos

Marijke zei

Wat schattig die kleine huisjes in je quilt! Heb je nog geen zere vinger van al dat quilten? Ik heb mijn quilts altijd na dat ze klaar waren in de wasmachine gestopt en op 30 graden gewassen, ging altijd goed. De rode stofjes die je gewonnen hebt zijn ook erg mooi. Ik kan me voorstellen dat je er al mee aan de gang wilt! Lieve groetjes van Marijke

marion zei

ik ben ze gaan wassen nadat een poppenquiltje wel erg verkleurde.......de roze lapjes die jij gehad hebt zijn wel gewassen al......Misschien even vragen aan de juf of je dan gewassen en ongewassen door elkaar kan gebruiken..........

Carin zei

Wauw wat is je blok prachtig geworden en de foto's zijn ook schitterend.
Ikzelf was altijd mijn lapjes, gewoon water in de wasbak van de aanrecht, lapjes doorslingeren, even uitwringen in handdoek en droogstrijken. Gaat in een moeite door. Als ik nieuwe stofjes binnen krijg dan was ik die meteen uit en kunnen ze erna in de kast bij de andere. Zo weet ik ook of er stoffen bij zijn die afgeven en die worden apart gelegd voor projecten die nooit gewassen hoeven te worden. De tussenvulling was ik verder niet. Maar achterkantstof weer wel :-) Ik ben benieuwd wat jij gaat doen.

carina zei

Ik ben van het niet wassen je wast het mooie er vanaf vind ik.

Ansje zei

Ha Jolanda, Ik was nooooooooooooit! Zelfs de vulling niet. Heb ik een twijfellapje zou ik dat wel even testen.Bloed het: huppa weg ermee. Verder mik ik de quilts zo te wasmachine in. Ja dus ook de Maskerade en de Paradijsvogels. Zal ze nog wel eens op mijn blog zetten
Groetjes Ansje

BlogS of Hariyanto zei

great blog and nice share post :)
happy visiting here, greetings from Makassar - Indonesia
BlogS of Hariyanto

Hennie zei

Lapjes wassen, nee hoor dat doe ik ook niet en ze gaan gewoon de wasmachine in hoor ! ! !
Je quilt wordt prachtig ! ! !

Groetjes Hennie.

Rita M zei

Hallo Jolanda, dat is al even geleden nu. Maar nu heb ik weer wat meer tijd, dus ga ik terug meer binnenvallen bij jou :) Voor zover ik kan zien gaat je quilt er heel mooi gaan uitzien. En de lapjes stof zien er ook heel leuk uit. Veel plezier op je quiltcursus.

Lieve groetjes,
Rita

angela zei

El bloque del quilt mystery te ha quedado perfecto, el color que has utilizado es precioso y, al final, te va quedar espectacular ya verás... Las fotografías del otoño maravillosas.Un abrazo.

Irena zei

wauw wat kreeg je veel reacties,mooi dat mis ik op mijn blog,snik snik,misschien mijn taal fouten?jouw blog is erg prachtig,en ja zo weer heb ik erg graag,dan voel ik mij heel goed,en kan de hele wereld aan.Van je reactie's heb ik veel geleerd als beginnende quilster hi hi,ja we zijn bezig met 3-de methode en wel log cabin,dronkensman pad en ster hebben we gehad,echt ik vind het zo leuk werk,groetjes

Cisca zei

Tot voor kort waste ik alles van tevoren. En het enige, dat ooit is doorgelopen is een rood vogelbekje. Dus ook na het wassen kan het nog gebeuren. Sinds een paar maanden was ik ze niet meer, maar heb nog geen ervaring, dus wie weet???
Wat is je blok met al die schattige kleine huisjes mooi, ik ben er nu mee bezig, die kleine inimini raamjes baren me wel zorgen, maar ik vind ze zo leuk, dat ik ze toch graag wil maken.
Leuke lapjes heb je gewonnen. En een FW quilt in de kleuren, die je noemt lijkt me erg mooi!
Gezellig klinkt je bee!
Groetjes, Cisca

saramsa87 zei

ziet er heel mooi uit, prachtig.

ikzelf heb mijn werkjes nog niet gewassen.

ik volg je

Mvg saramsa87

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...