woensdag 15 april 2015

Afscheid van een boom

Afgelopen donderdag 9 april was het zover... de prachtige oude boom hier in het dorp werd omgezaagd. Al verscheidene jaren was daar sprake van maar tot nu toe heeft men het kunnen uitstellen. Laatst zei ik nog tegen Ton dat ik toch graag nog een foto wilde maken voor het zover was, niet te weten dat het moment al zo dichtbij was.

(foto gehaald van Google-maps)

Toen ik er vorige week langs reed, kreeg ik echt een schok.... daar stond ineens 'mijn' mooie boom zonder takken. Alleen de stam stond nog overeind.
Het klinkt misschien vreemd, maar ik was daar echt verdrietig over.
Die boom was mij echt dierbaar.

Vroeger toen de kinderen nog klein waren wandelden we er al langs en genoten we in de zomer van de schoonheid van zijn prachtige donkerrode bladeren.
Mijn moeder ging wel eens met de jongens naar het winkelcentrum in de buurt. Ze namen dan de bus en reden er altijd langs. Altijd werd er dan geroepen: 
"Kijk oma, onze boom!!"

Dit stond erover in de krant:

 De gemeente gaat de rode beuk bij de Termeerbrug (Parkweg) in Maarssen kappen. De conditie van de boom is al jaren reden voor extra aandacht en hij wordt dan ook al bijna tien jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Uit het laatste onderzoek blijkt dat de aftakeling zich nu versneld doorzet. Het risico van omvallen bij een flinke storm wordt te groot, waardoor kap helaas noodzakelijk is. Het kappen van zo’n monumentale boom doet pijn, maar wordt gedaan vanuit oogpunt van veiligheid.
Onlangs is het vierde onderzoek uitgevoerd in acht jaar tijd door onafhankelijk boomadviesbureau Cobra. Tot nu toe was de conditie van de boom slecht maar stabiel. Dit laatste onderzoek heeft uitgewezen dat ten opzichte van eerdere metingen de stam verder is uitgehold. Delen van de bast op de stam en de stamvoet zijn dood, de boom reageert niet meer en heeft onvoldoende herstelvermogen in zich. Dat blijkt ook uit de spijkergaatjes van het voorlaatste onderzoek, die niet zijn dichtgegroeid.

Herplant

De gemeente heeft nog overwogen de kroon te snoeien, zoals enkele jaren geleden ook is gedaan. De boom valt dan nog hooguit enkele jaren te behouden, maar het is slechts een kwestie van uitstel, waarvoor bovendien aanzienlijke kosten moeten worden gemaakt. De gemeente investeert liever in de herplant van een al flinke beuk van zo’n 15 jaar oud, mits een dergelijke boom van goede kwaliteit verkrijgbaar is.

Historie

De Historische Kring Maarssen heeft zich altijd ingezet voor het behoud van de boom en heeft onlangs nog in haar periodiek aandacht besteed aan de boom. De beuk is meer dan honderd jaar oud en hoorde waarschijnlijk bij ‘Villa Jacoba’, die in de jaren ’70 werd gesloopt bij de komst van de Termeerbrug, maar mogelijk toch ook nog bij de tuininrichting van het eveneens verdwenen Huis Termeer. Voor de geschiedschrijving wordt na het kappen geprobeerd een redelijk gaaf segment van de stam te zagen om zo de jaarringen te tellen en de ouderdom vast te stellen.
Inmiddels is er bekend gemaakt dat de boom waarschijnlijk al 180 jaar oud geweest moet zijn.

Dag mooie boom... we zullen je missen.

13 opmerkingen:

Cisca Heiden van der zei

Jammer, van zo'n prachtige boom met zoveel herinneringen!
Groetjes, Cisca

Marguerite zei

Wat sonde van zo'n mooie oude boom. Maar soms kan het gewoon niet anders. Wordt het te gevaarlijk. Vooral omdat tegenwoordig de stormen er ook zijn als de boom vol in blad zit en dus extra windgevoelig.
Maar jeetje 180 jaar dat is me even een leeftijd...

carina zei

Ja super jammer! Zon beeld bepalend punt.

Floor zei

Oh ja, ik kan me zo voorstellen dat je daar heel verdrietig van wordt!
Eigenlijk heb ik dit bij elke boom die moet worden omgezaagd.
Het is een prachtexemplaar die iedereen zal missen, maar als hij echt gevaarlijk is.... ja dan zal het wel moeten, je zal er maar onder komen als hij omwaait.
Gelukkig komt er een nieuwe, hoewel het heel lang gaat duren eer die een beetje zoals deze is... zo'n 100 jaar of zo :-(

Erna zei

Jammer hè zo'n mooie herinnering die zomaar wegvalt. Bij ons in Amsterdam wordt "mijn "park gerenoveerd, het was best wel nodig, maar er liggen zoveel jeugdherinneringen....
Liefs
Erna x

Carin zei

Het is zeker jammer dat zo'n boom weg moet.

Ineke zei

Echt heel jammer dat de boom er niet meer is!

Muggensteekjes zei

Hoi lieverd,
wat verdrietig dat zo'n mooie oude boom weg moet, wel uit veiligheid maar toch...zoveel herinneringen. In mijn geboorteplaats moest ook ooit een een heel oude plataan weg, maar dan voor een gloednieuw stadskantoor te kunnen bouwen. Alle handtekening acties hebben niet geholpen en het nieuwe stadskantoor is inmiddels alweer gesloopt, zo verdrietig.
En ik hou mijn mail goed in de gaten hoor, ben zoooo benieuwd.
Tot gauw, liefs Ingridxxx.

Quilting Moesje zei

Bomen hebben iets bijzonders :o))
Jammer dat hij weg moet voor de veiligheid !
Toevallig zag ik vorig weekend een boom ' voor het eerst 'die ook al heel oud i.
Maar die staat niet op zo'n opvallende plek ...

Groetjes,
Simone

Phyllis zei

och, wat jammer zoiets. Wel begrijpelijk het kon niet anders in dit geval. In het centrum van Den Haag hebben ze recentelijk een aantal hele oude kastanjebomen gekapt..... vanwege de bouw van een (wederom een) parkeergarage! Daar kan ik zo woest om worden.....(en dan te weten dat de parkeergarages in DH tegenwoordig half leeg staan vanwege de belachelijk hoge parkeertarieven).

Guusje, zei

Ja dat is zeker erg jammer. Deze boom heeft ook al veel meegemaakt als hij zo oud is.

Ageeth Dorsman zei

Beetje late reactie, vanwege mijn vakantie, maar alsnog...
Wat zonde en jammer van zo'n prachtige boom, waaraan je ook nog zulke dierbare herinneringen hebt. Maar hij heeft wel een heel respectabele leeftijd mogen bereiken!
Gelukkig heb je er nog op tijd foto's van kunnen maken.
Groetjes van Ageeth

Alie zei

Och Wat jammer. Het was inderdaad een plaatje om te zien. Maar gelukkig he b je de foto nog. En misschien kun je ook nog genieten van het opgroeien van zijn plaatsvervanger.
Groetjes van Alie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...